Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону
Напокон добре новости за дијаспору и Србе у региону!

ЕКСКЛУЗИВНО: Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?

Како можемо приметити последњих пар месеци се врло често у медијима почело говорити о дијаспори и Скупштини дијаспоре, видимо честе наступе и заступљеност у Српским медијима новоизабраног председника Скупштине дијаспоре и Срба у региону г.Драгана Станојевића. Исто тако можемо видети и активности Скупштине, које до сада нису биле примећене. Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?
Александар (Саша) Кошарић | Кошарић Александар   | 07.09.2013.

На трећем заседању Скупштине дијаспоре и Срба у региону изабрано је ново руководство, које се већ ухватило у коштац са проблемима. Гласањем, 35 делегата изабрало је за председника овог парламента, Драгана Станојевића, делегата из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије, за потпредседнике су изабрани делегати Звонимир Јовановић из Швајцарске и јереј Саша Стојановић из Аустралије. По први пут од када је је формирана, Скупштина је почела не само пасивно већ и активно да ради на заштити србских интереса у региону и дијаспори. На самом почетку, поред избора председништва усвојен је и прерађен пословник о раду Скупштине, због ограничених оквира дотадашњег. Све одлуке су донешене задовољавајуће за све делегате, можда је овај успех био такав, захваљујући доброј органозованости делегата, научени искуством из претходног периода.
ЕКСКЛУЗИВНО: Дали је Скупштина дијаспоре и Срба у региону, захваљујући промени руководства, напокон почела да се бави оним због чега је и створена?


Драган Станојевић
Под ауторитетним утицајем „Србског Атамана “, председника дијаспоре ЕвроАзије, енергичног и поливалентног Председника Скупштине, Драгана Станојевића,  делегати су се усресдсредили на решења а не на међусобне препирке, полемике и прозивке. Судећи по њиховим активнопстима, постали су „пунолетни“ а значи и самостални, можда им је баш то недостајало. 
Како изгледа, Председник и ново руководство су унели нову енергију, самосталност Скупштине и нова правила рада која ће, надајмо се, допринети бољој сарадњи са  матицом у  обостраном интересу. 
Можда ће за успех, остатка мандата ове Скупштине, који је свега годину дана, бити пресудно дугогодишње искуство Господина Станојевића у лобирању за српске интересе у домену политике и економије као и профеионалном организовању и представљању  интереса народа и дијаспоре. 
Можемо претпоставити да ће његов ауторитет који има у политичким круговима Србије,позитивно утицати на решавање проблема дијаспоре, јер у претходном периоду нисмо могли видети ништа слично.
Његова Светост Патријарх Павле и Драган Станојевић 
Надајмо се да је време неопотизма, странчарења и привилеговање личних интереса, из периода Вука Драшковића и Срђана Срећковића, претходног руководства Скупштине, дефинитивно завршено и да ће нова снага и енергија, добра воља,истинско родољубље делегата..., мотивисати овога пута Скупштину?
Иако су у канцеларији остали поједини „не смењиви“ кадрови из старог режима а појавили су се и нови,који би да Скупштину претворе у сопствену прћију, ваљда ће ова Скупштина на челу са новим руководством, успети да се осамостали и заштити од негативних утицаја „појединих“ службеника канцеларије. 
Такође је врло битно да овај састав Скупштине направи озбиљну припрему и постави јак фундамент за будуће делегате и рад Скупштине.  
Поводом нежељних и застрашујучих испада хрватских екстремиста по Хрватској, делегати Скупштине на иницијативу господина Станојевића, су одлучили да се обрате званичницима ЕУ и председнику Томиславу Николићу:
Република Србија
СКУПШТИНА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
Скупштина дијаспоре и Срба у региону као највеће званично представничко тело србског расејања изражава дубоку забринутост због непоштовања мањинских права многобројне српске заједнице у Вуковару, али и широм Републике Хрватске.
Скупштина дијаспоре и Срба у региону апелује на државне органе Републике Хрватске као ина међународне институције Европске Уније да осигура примену Уставног закона о правима националних мањина, а самим тим и примену међународних конвенција и декларација у складу са којима је овај закон донет.
Република Хрватска се обавезала да ће гарантовати и бранитидекларисане европске врености: право на различитост, толеранцију, право на језик и сва остала права прихваћена међународним стандардима, као и сам процес помирења у региону западног Балкана.
Европска унија је од настанка декларисана као гарант мира и стабилности за своје грађане. Као таква, она је гарант права на слободно кретање, слободу изражавања, верске припадности, права на различитост те подједнако уважава права мањина и имиграната. Република Хрватска постала је 28. Чланица Европске Уније и стога очекујемо да она примењује све стандарде који постоје у споменутој заједници, а нарочито да поштује права својих мањина.
Протести екстремних група и насилно уклањање двојезичних табли у Вуковару, у којем Срби по последњем попису чине 34,8% становништва, као и недавни напади и пароле у Сплиту и Дубровнику, показују висок степен нетолерантности према Србима, који се граничи са расизмом и додатно оптерећују напоре српске заједнице из Хрватске у процесу који треба да води ка мирном суживоту и помирењу у региону.
Скупштина дијаспоре и Срба у региону такође апелује на органе Републике Србије да заштити Србе у Хрватској и у том смислу поздрављамо јуче уздато саопштење Чинистарства спољних послова Србије, као и залагање Владине Канцеларије за дијаспору и Србе у региону око овог питања.
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону
Драган Станојевић  (подписано Станојевић)
Енглеска верзија документа
ПОСЛАТО:
Mr Herman Van Rompuy , President of the European Council
Baroness Catherine Ashton , High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy
Mr Ivo Josipovic, President of the Republic of Croatia
Mr Tomislav Nikolic , President of the Republic of Serbia
Members of the European Parliament 
Скупштина  дијаспоре и Срба у региону је у последњој години свог мандата, напокон кренула са активностима, поздравимо  делегате и руководство на челу са господином Станојевићем, пожелимо им успешан остатак мандата, и истинску борбу за интересе  народа и дијаспоре!
Само на оваквим примерима рада, Скупштина може да поврати углед а имаће сигурно и подршку свих заинтересованих људи добре воље! 
Остаје нам да се надамо да ће ова и сличне иницијативе Скупштине, дати одређени резултат и да ће оваквим активностима Скупштина и делегати заслужити свеопште поштовање.
Кошарић (Саша) Александар

http://mojenovosti.com/index.php?option=novosti&catnovosti=0&idnovost=76025&%D0%95%D0%9A%D0%A1%D0%9A%D0%9B%D0%A3%D0%97%D0%98%D0%92%D0%9D%D0%9E-%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%A1%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5-%D0%B8-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%83-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D1%83-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%99%D1%83%D1%98%D1%83%D1%9B%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D0%B3-%D1%87%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D1%98%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0#.WXj9roTyjX5
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий