Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Поштовани пријатељи

Поштовани пријатељи, желим да Вам саопштим неколико информација које су ових дана изазвале посебну пажњу, разне реакције и инсинуације, поводом планиране изложбе о Јасеновцу у УН. Многи сајтови (Спутњик) и новине су ибјавиле или погрешну или недовољно тачну информацију о овом догађају, а иницијатори овог пројекта (представници Скупштине дијаспоре) , нису били чак ни консултовани нити поменути, осим што су то урадили новинари из Блица и Политике.
Као што знате, пре неколико дана боравио сам у Андрић граду, али нисам писао којим поводом, а повод је био више него озбиљан.
Прошле године за Видовдан, иницирали смо стварање једног пројекта којим би се овековечиле Српске жртве 20-ог века, који су подржали моји сарадници и колеге из Скупштине дијаспоре као и Амбасадорка МСП .
Тим поводом, објавио сам Декларацију о заштити кулуре сећања на српске жртве, поводом Видовдана – дана српске дијаспоре. Том Декларацијом смо предложили следеће:
• Увођење националног дана сећања на све српске жртве, имајући у виду да су у региону и шире у свету, већ уведени дани сећања на страдалништво, те да и на међународном нивоу у међународним институцијама постоје, такође, дани сећања на страдања народа
• да у сарадњи са Министарством спољних послова и Министарством рада, борачких и социјалних питања и осталим релевантним институцијама у матици, али и у земљама пријема удружимо своје ресурсе и укажемо својим агилним деловањем на жртве српкох народа у ХХ веку
• успостављање меморијалног центра српских жртава у Београду који би био задужен за успостављање сарадње са музејима мира широм света, а посебно са Музејом Холокауста у Вашингтону и Јадвашему (Израел), са циљем едукације младих нараштаја у духу пацифизма и активне мирољубиве коегзистенције.
• успостављање сталних изложбених поставки и пратећих публикација на страним језицима о страдању српског народа у светски релевантним музејима мира.
Дакле, из саме Декларације се види план активности и стратегија. Наравно, о овој иницијативи и пројекту обавестили смо надлежне у МСП а Амбасадорка Љиљана Никшић је са великим задовољством прихватила ту иницијативу и обећала активну подршку. Иначе морам признати да је она урадила за годину дана више од целокупне канцеларије за дијаспору за сав овај период, иако их је тамо скоро 30!
Након свих формалности, ове године смо започели реализацију ове Декларације (пројекта) .Успели смо да у Србију доведемо неколико великих експерата као што је проф.др Гидеон Грајф (експерт за Холокауст, Израел) и проф.др Бери Литучи (Њујорк), као и познати пријљтељ Србије, Норвешки историчар Кнут Торесен.
Почели смо са трибином на Филолошком факултету у Београду. Посебну захвалност треба одати Декану филолошког факултета, госпођи Александри Вранеш, која је била домаћин и организивала на филолошком факултету трибину са овим гостима.
После тога је договорено са Емиром Кустурицом одржавање трибине у Андрићевом институту (посебна захвалност институту и Кустурици за органузацију) а са Кустурицом је касније одржан састанак у Београду, на ком је он подржао ову идеју и изразио спремност да буде на отварању изложбе.
Трибина ја одржана, гости су се обратили присутнима а ја сам у свом излагању обавестио све присутне о Декларацији и реализацији пројекта и да смо ми Срби и расејања носиоци тог пројекта, јер снага и могућности које има дијаспора су врло озбиљне и ми смо у стању то да реализујемо,али и држава мора да буде ангажована и одговорна.
Тако се појавила идеја да се организује изложба о Јасеновцу у институту који води Бери Литучи али да се ради на томе да се изложба одржи и у УН.
Сада они новинари који су објављивали разне и погрешне информације у медијима, нека ово прочитају и пронађу разлику.
Драган Станојевић (Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону) у т.м.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий