Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Porošenku smetaju srpski političari i novinari


Na sajtu predsednika Ukrajine Petra Porošenka je pre tri dana osvanula lista o zabrani ulaska na teritoriju Ukrajine za 388 državljana Rusije i još 22 druge zemlje, kao i 105 organizacija.

Na spisku su i srpski državljani, poslednji predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević, članovi SNS-a i poslanici Vladimir Đukanović i Branislav Blažić, nekadašnji poslanik radikala u vojvođanskom parlamentu Stevica Deđanski, publicista Dragoslav Bokan, bivši funkcioner SPS-a i politikolog Vladimir Kršljanin, kao i penzionisani novinar lista "Politika" Slobodan Samardžija.

Dragan Stanojević, koji je pre rata u Ukrajini bio uspešan poslovni čovek, kaže da je na delu "čista hajka protiv Srba zato što Srbija ne podržava fašizam u Ukrajini".

- Oni u Ruskom Krsturu imaju svoje leglo koji im šalje informacije koji Srbi su proruski orjentisani. Konkretno u mom slučaju, oni nastoje da mi oduzmu i ono malo imovine što mi je ostalo u Ukrajini. Ovo bi moglo da ima i ozbiljnije posledice jer sadašnji režim u Kijevu ima zaštitu Zapada, pa bi naša imena mogla da osvanu i na interpolovim poternicima - upozorava Stanojević dok se žali na slabu reakciju srpske države.

Čim je saznao da je na Porošenkovom spisku zabranjenih, Stanojević je kontaktirao svog advokata da bi saznao za šta ga terete i u izjavi za "Vesti" odlučno odbacuje optužbe za podrivanje "državnog integriteta i potpomaganje terorizma".

- Niti sam bio na ratištu u Donjecku i Lugansku, niti sam bio posmatrač na tamošnjim izborima. Jedino sam upozoravao kakva vlast preti Ukrajini, a moj advokat ima i od njihove policije potvrdu da u Ukrajini nisam boravio od 26. februara prošle godine - dodaje Stanojević.

Poslanici SNS-a Đukanović i Blažić, kao Kršljanin dopali su liste jer su bili strani posmatrači na izborima u otcepljenim proruskim republikama Donjecku i Lugansku novembra prošle godine, kada je sa tih izbora izveštavao i novinar Slobodan Samardžija, što je verovatno i razlog stavljanja njegovog imena na listu nepoželjnih. Svi su oni tada u ove republike ušli sa ruske teritorije.

Zanimljivo da je "u interesu bezbednosti zemlje" i bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju zabranjen ulazak u Ukrajinu jer je početkom septembra bio u privatnoj poseti Krimu, kada se susreo sa Putinom.

Iz kog kazana je zakuvana ova kaša "baba i žaba" vidi se i po brzoteznoj odluci Porošenka da se sa crne liste uklone imena troje novinara BBC.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий