Блокада рада Управе за дијаспору Министарства спољних послова, под чију капу је прешла некадашња владина Канцеларија за дијаспору, главни је разлог окупљања представника нашег народа из света. Они су незадовољни што већ годину дана овај државни орган не ради, нити има директора.

Председник Скупштине дијаспоре Драган Станојевић ову ситуацију доживљава као државну блокаду рада тела задужених за исељенике.

- Како другачије да схватим чињеницу да Управа за дијаспору годину дана постоји без првог човека, иако је њен задатак да буде најјача спона између државе и света - пита се Станојевић. - Ово питање постављали смо и председнику Републике Николићу и шефу дипломатије Ивици Дачићу, али осим обећања никакав конкретан одговор нисмо добили.

Станојевић каже да скуп који ће сазвати у Београду неће имати карактер скупштине, али да ће бити састанак техничке природе. Главна тачка дневног реда биће излазак из кризе настале блокадом рада Управе. - Проблем нам прави чињеница што још нису усвојене измене закона о расејању, које смо предложили - наводи Станојевић. - Њима је предвиђено раздвајање послова Скупштине и Управе за дијаспору, чиме би ми могли да радимо независно од овог државног органа.

Наши људи из света службени контакт са матицом изгубили су после формирања владе, када је одлучено да брига о расејању, које је водила дотадашња Канцеларија за дијаспору падне на ниво Управе у Министарству спољних послова. Она још увек није заживела. Упркос томе, њено седиште је још још увек у репрезентативној палати у београдској Змај Јовиној улици, где непрекидно долази на посао нешто мање од 30 запослених.

Да са Министарством спољних послова лоше сарађује и Одбор Народне скупштине за дијспору и Србе у региону, сматра његов члан Александар Чотрић. Он напомиње да се ово скупштинско тело око овог питања неколико пута обраћало Влади.

- Последња информација коју смо добили јесте да се дефинитивно формирање Управе очекује ускоро, али рок за именовање директора нисмо добили - објашњава Чотрић.

ДВА СЕКТОРА

ЗАСТОЈ у раду државног органа задуженог за односе са Србима ван Србије у Министарству спољних послова објашњавали су процедуралним проблемима. Нова управа требало би да добије два сектора - за унапређење положаја Срба у дијспори и региону, као и пословну сарадњу и локално повезивање расејања и матице.

http://www.novosti.rs

Везана информација
http://www.novosti.rs1

http://www.novosti.rs2

http://www.novosti.rs3