Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Интервју председника Скупштине дијаспоре највећем листу Српске дијаспоре «Вести»


Kijev pljačka Srbe!

Srbi koji godinama žive i rade u Ukrajini, pored strahovanja za život u ovoj zaraćenoj zemlji, suočavaju se i s otimačinom stečene imovine, kao i već uhodanih preduzetničkih poslova. Među njima je i predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević, koji već dve decenije živi u Ukrajini, a ostao je bez kompletnog imetka sticanog od 1997. godine.  

Očerupan: Dragan Stanojević

— Do početka ukrajinskih nemira krajem prošle godine u toj zemlji je živelo i radilo oko 2.000 Srba, sada ih je svega stotinak, a i oni traže način da odu. Svi mi koji smo otišli i u Ukrajini ostavili imetak danas smo bez ičega. Sva imovina je opljačkana ili oteta. Ukrajinski ratni profiteri, razbojnici i bezakonje haraju ovom zemljom. Čim sam iz Kijeva, gde mi je prećeno likvidacijom, sa porodicom prebegao u Rusiju, sva imovina mi je opljačkana i blokirani su mi bankovni računi. Opljačakana mi je kuća u Kijevu i sva skladišta moje firme, koja postoji od 1997. godine, a kuća u centru Dnjepropetrovska je i bukvalno oteta tako što je poništen kupoprodajni ugovor star pet godina.

Pretrpeo sam štetu oko četiri miliona dolara jer je moja kompanija bila jedna od najvećih srpskih kompanija u Ukrajini — priča Stanojević za «Vesti». «Psi rata» iz Vojvodine

Dragan Stanojević kaže da se «pod plaštom nekih nevladinih organizacija, najviše sa teritorije Vojvodine, regrutuju tzv. psi rata za građanski rat u Ukrajini» i da su finansirani iz Kijeva.

— Ima ih stotinak za sada. Ratuju u jedinicama ukrajinskih ultranacionalista, odnosno neonacista, a protiv prorusa na istoku Ukrajine. Neki su u borbama zarobljeni i da bi spasili glave priznali su odakle su, ko ih je regrutovao, koliko su plaćeni. Moskva sve to već zna, pa bi zvanični Beograd uskoro mogao da ima ozbiljnih problema. Koliko je poznato do sada ima 25 zarobljenika koji su «propevali». Saznalo se da organizatori, koji u Srbiji vrše regrutaciju, zarađuju iz Kijeva više od 20.000 dolara po jednom regrutovanom, a tzv. gostujući ratnik ima nedeljnu platu od tri do četiri hiljade dolara, u zavisnosti na kom je frontu, plus veliko novčano obeštećenje za slučaj ranjavanja, invaliditeta ili pogibije — tvrdi Stanojević.

Predsednik Skupštine dijaspore našao se početkom ove godine na meti ukrajinskih ultranacionalista jer je, kako kaže, javno ukazivao da Ukrajini preti građanski rat podstican sa Zapada po već viđenom scenariju krvavog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. — Kad je počela katastrofa u Ukrajini video sam da je scenario isti kao što je bio i kod nas, čak su i akteri skoro isti. Upozoravao sam do čega to može dovesti jer smo mi isto već preživeli. To se nije svidelo određenim ukrajinskim krugovima i neonacističkim organizacijama, koje već dugo imaju saradnju sa šiptarskim ekstremistima s Kosmeta. Nažalost, te organizacije postoje i u Srbiji i nalaze se u raznim separatističkim pokretima. Uglavnom deluju iz Vojvodine i pokrivaju se pripadnošću nacionalnim manjinama, a bore se za stvaranje neke mađarsko-rusinske katoličke države i u Kijevu su javno govorili da uskoro Srbiju čeka isto ovo što se dešava u Ukrajini — objašnjava Stanojević.

On ističe da su te separtističke strukutre iz Srbije, preciznije iz Vojvodine, a mnogo toga mu, veli, ukazuje da je reč o ključnoj osobi iz Ruskog Krstura, prosledile informaciju o njemu ukrajinskim nacističkim pokretima i oni su objavili poternicu sa pozivom na likvidaciju. — Napisali su da su iz šiptarskih izvora dobili informaciju da sam ja poznati terorista, šef obaveštajne proruske službe koja deluje protiv njih i da sam ja agent Putina, koga treba hitno likvidirati uz potpis: «Slava Ukrajini, Slava Kosovu i smrt neprijateljima». O tome sam obavestio i našeg ambasadora u Kijevu Bulatovića i pošto sam shvatio da od naše ambasade nema vajde, obratio sam se ruskim vlastima jer mi je žena rusko-ukrajinskog porekla. Rusi su imali više sluha i pomogli su mi da izvučem porodicu. Sada u Moskvi biznis počinjem od nule i ne žalim se — kaže Dragan Stanojević.

I Kole platio ceh Dragan Stanojević kaže da je probleme sa poslovanjem imala i MK grupa Miodraga Kostića Koleta, u okviru koje u Ukrajini posluje Agro invest.

— Oni su tamo obrađivali na desetine hiljada hektara zemlje pod zakupom, imali su svoje silose, proizvodili hranu i izvozili je. Znam da su zamrzli poslovanje — kaže sagovornik «Vesti».

U MK grupi, međutim, juče nisu ništa hteli da komentarišu o svom poslovanju u Ukrajini. Agro invest Ukrajina, prema podacima sa sajta te firme, obrađuje više od 35.000 hektara zemlje u kijevskoj, vinickoj, čerkaskoj i žitomirskoj oblasti. Još zimus su saopštili da Agro invest Ukrajina nije «imuna» na političku situaciju u Ukrajini i privremeno je zamrzla svoje proizvodne aktivnosti.

Dobrovoljci na istoku

Predsednik Skupštine dijaspore napominje da oko 15 boraca iz Srbije ratuje za proruse na istoku Ukrajine. — Dobrovoljci, koji su u proruskim jedinicama, poznato je da nisu plaćenici, bore se volonterski, a u rat na istok Ukrajine su otišli samoinicijativno iz ljubavi i poštovanja prema Rusima koji tamo odvajkada žive — kaže Stanojević.

Tada je Željko Erceg, direktor kompanije Agro invest Ukrajina, koja posluje u okviru MK grupe, vlasnika Miodraga Kostića, izjavio da privremeno zamrzavanje proizvodnih aktivnosti ne predstavlja problem za tu kompaniju koja posluje u sektoru poljoprivrede.

Na pitanje da li je ugrožena investicija srpske MK grupe u Ukrajini zbog političkih previranja u toj zemlji, Erceg je ranije rekao da je Agro invest Ukrajina u stalnom kontakt s matičnom kompanijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoju (EBRD).

On je izrazio je i očekivanje da njihova politička težina i uticaj mogu da pomognu. Kazao je takođe da je kompanija Agro invest Ukrajina interno napravila plan i obučila radnike za slučaj višenedeljnog gubljenja internet i telefonskih komunikacija i kopiranja podataka sa servera, sve do maksimiziranja fizičkog i tehničkog obezbeđenja imovine.http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/430609/Kijev-pljacka-Srbe/print
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий