Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Одржавање фестивала краткометражног документарног филма


Поштовани пријатељи, желимо да Вас информишемо да се у Јулу одржава фестивал краткометражног документарног филма "12 духовних веза" у коме ће бити презентоване праве вредности друштва посебно нашег свесловенског.

Ми смо подржали овај пројекат који организују наши пријатељи из Руског пројекта "Мрежа" заједно са нашим Емиром Кустурицом.

Позивамо све да изуче овај пројекат и да виде врдности које желимо да презентујемо. и да се прикључе пројекту.

Са дужним поштовањем,

Председник МО "УСДЕА" Драган Станојевић
Правилник о Међународном фестивалу документарног краткометражног филма "Дванаест духовних веза."

1. Мисија фестивала
Развој јединствене платформе за филмску уметност - документарног филма – за доношење мисли и осећања љубави за земљу, њен народ, заслуге и достигнућа своје земље у свету.

2.. Сврха фестивала
Креирање групе документариста-промотера из различитих земаља, који поседују руски дух, који би дефинисали нова правила за цео свет, кроз уметност прављења филмова и оригиналних прича. Идентификовати оне који тек почињу свој живот, а сутра ће бити узор за хиљаде људи широм света, који ће анализирати и приказивати догађаје и судбине не тако, како је корисно нашим америчким и европским "пријатељима",него онако како то изгледа у стварности. Они који ће сада рећи - и радиће то у будућности - на темељима братских словенских народа - 12 Духовних веза.

3.. О фестивалу "Дванаест духовних веза"
Људи често не размишљају о томе шта "Отаџбина", "породица", "држава", "Руски језик", "Ускрс", "Велика победа" ... Они не разумеју да су ова схватања, духовне везе које нас чине народом. Након неспоразума одмах иде идеја да држава није јасно шта ради и чиме се бави, да отаџбину можете да изаберете другу, породица може бити једнопола, рат је"превидео" Стаљин, Ускрс – је неки чудан празник,многонационални народ- су Таџики на пијацама. Од неспоразума - директан пут је ка сумњи, да су главне магистралне вредности наше државе, у нствари вредности које треба чувати. Можда, без домовине, породице Ускрса, Победе, руског језика, могу да живе,

али то ће бити биолошки живот, живот животињског света, са свим задовољствима животињског живота, али без тежње и смисла.
Мало људи схвата како су везе повезане међу собом. Чини се да било коју од духовних веза можемо уклонити, а са остатком се неће ништа догодити. Ово није тако. Држава – је то што чува своју отаџбину. Отаџбина – родбина, повезана са вама другим људима у заједници. Породица - мала отаџбина сваке особе и свакога, чак и мали човек има природно, људско право на Оца и Мајку. Бог као отац и мајка, као домовине??

Руски језик – језик највећих песника и писаца у историји човечанства, језик који садржи јединствене дизајне да опише нашу духовност, удобан и свестран. Ускрс - дан када је пре скоро 2.000 година победио смрт, оног чијим именом је названа највећи религија, духовна пракса, што је створило велику руску етничку припадност. Хришћанске етике, 10 заповести су основа понашања сваког од нас. Ако не би било васкрсења Христовог, не би било мотива нашег понашања. Зашто не кради, ако нема Христа? Јер ће вас ухватити и послати у затвор? А ако вас не нађу и не затворе?

Дакле, можете да украде, можете лагати, можете да заборавите на своје родитеље?! Не, ипак не можете. Многи не знају, заборавили зашто, зато што је Ускрс. Јер пре 2.000 година тамо је био тај који нам је дао правила, завет, испуњење које нас чини људски, он је Васкрс, који је обећао вечни живот. Не знање одакле су дошла и шта су етичка правила и шта је кључ за њихово очување, доводи до уништења односа, породица, држава, а самим тим, хаосу, анархији, сиромаштву, ратовима, бесмисленој смрти.
Али свет данас не живи по верским или моралним канонима, а по
правилима, која, нажалост,нисмо ми формулисали.

У последњих 20 година смо примењивали на себи состемске вредности туђе за нас и понекад непријатељске цивилизације, да би одговарли тим правилима. Бојимо се да ће нас објавити чудним или лудим, губећи свој идентитет, разбијањем ланца духовне везе, који нас чини људима. Један од најефикаснијих алата за ширење правила живота - Кинематографија.

У 90-тим,на постсовјетском простору, створена је основа за идеолошку корекцију бивших јединствених народа, а ми смо били нападнути на нивоу свести путем страних филмова. Када смо се видели на хиљадама екрана у образима пијанаца, сазнали смо о "исправаним" стандардима лепоте, почели да говоримо нама туђим речима,херојима страних филмова и веровали у "амерички сан".

Свет се променио, имамо много чиме да се поносимо, имамо шта да кажемо, ми смо постављамо сопствена правила, оживљавамо сопствену кинематографију, говорећи у њему о себи садашњем. Много тога је урађено током последње деценије, још више ће бити учињено у будучности.

Међутим, играни филм – то је велики буџет и познати глумци. Обичним студентима факултета режисера у Русији, Белорусији, Украјини или Србији, је готово немогуће направити филм који ће бити објављен у свету.
Данас ми - учесници пројекта "Мрежа" - нудимо младим редитељима да оживе и развију у Русији и братским државама, не мање важну и моћну платформу филмске индустрије - документарни филм.

4.. Процедура објављивања конкурса. Номинација.
4.1.Конкурс се расписује и поставља путем огласа на интернету и
штампи - не касније од 16. јуна ове године.
4.2. Огласе о провођењу конкурса постављају организатори.
4.3. У складу са овим Правилником о резултатима конкурса победнички радови се номинују у следећим категоријама:
- Великодушност
- Историја
- Васкрс
- Победа
- Отаџбина/Домовина
- Породица
- Милост
- Руски језик
- Путин
- Народ
- Држава
- Литература

Трајање филма мање од 50 минута. Награду добија режисер.

5.. Поступак за подношење пријава за учешће на Конкурсу.
5.1. Пријаве за учешће на конкурсу се прихватају од 16. јуна до 20. јула.
5.2 Апликације. Пријава радова се врши на меил docfest2014@gmail.com са линком ка филму на сајту youtube.com са попуњеним упитником учесника.
5.3.Конкурс прихватамо у временском трајању највише до 50 минута.
5.4. Филмови се примају на руском или српском језику.
6. Организатори фестивала..
Организатори фестивала су Омладински проjекат "МРЕЖА", заједно са Емиром Кустурицом и Школа Филма Емира Кустурице.
7. Место и датум одржавања фестивала.
датуо и рок од 16. јуна до 25. јула 2014.
Збирка конкурсних радова се врши на пошти docfest2014@gmail.com (примају се линкови на филмове на сајту youtube.com са попуњеним упитницима учесника), гледање конкурсних радова се врши на сајту проектсеть.рф и биоскопиима у Москви од 16. јуна до 20. јула.

ДОДЕЛА награда и затварање фестивала, одржаће се у селу Емира Кустурице Андрицхград Републике Српске.
8. Учесници фестивала
8.1. За учешће на фестивалу допустају се грађани Русије, Србије, Украјине, Белорусије, старости од 18 до 27 година.


8.2. Учесници фестивала не морају да имају посебне вештине и знања из области кинематографије. Основни захтеви за учеснике: креативно мишљење, жеља за снимањем филма.

8.3. Учесници фестивала морају имати докумената (пасош, здравствено осигурање);

8.4. Трошкови доласка на затварање из Москве у Дрвенград и назад, смештај и храну, сносе организатори, путовање до Москве учесници сами плаћају.
9.. Програм фестивала
9.1. Отварање Фестивала
9.2. Зборник радова учесника
9.3. Процена стручњака
9.4. Посматрање радова
9.5. Затварање Фестивала
9.6. Свечано затварање Фестивала
9.7. Организација мастер класова и радионица
9.8. Екскурзије
10. Награде и признања
Победници у свакој категорији ће бити награђени са стране партнера фестивала и уписани у Школа Филма Емира Кустурице.


www.проектсеть.рф
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий