Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Интервју Вестима ДРАГАНА СТАНОЈЕВИЋА

Predsednik Skupštine dijaspore Dragan Stanojević prebegao je iz Ukrajine, gde je živeo i radio, u Rusiju pošto mu je u Kijevu prećeno smrću. Ovih dana je boravio u Beogradu i u razgovoru za "Vesti" ukazao na to da se Ukrajinci i dalje osećaju nebezbedno u zemlji u kojoj "haraju bande pljačkaša koje niko ne kontroliše"

On kaže da nad narodom "lebdi strah od građanskog rata i još većeg siromaštva".

Ako se Ukrajinci tako osećaju, kako je onda strancima?

- Meni prete smrću. Zato sam porodicu preselio u Moskvu. Moja supruga je ukrajinsko-ruskog porekla, ima rusko državljanstvo, pa na bazi toga deca i ja sad regulišemo boravak. U Kijevu mi je sve ostalo. Prijatelji već javljaju da mi je naneta šteta veća od 250.000 dolara nastala pljačkom i devastiranjem imovine, što u samoj kući, što u poslovnim objektima i magacinima.
Koliko nove vlasti Kijeva uspevaju da kontrolišu situaciju?
- Situacija je gora nego pre. Narod je zaboravljen, na delu je anarhija, izbijaju sukobi među dojučerašnjim opozicionarima. Radikalne grupe ne priznaju vlast, niti vlast uspeva da ih kontroliše, pa ekstremisti prete ministrima, tuku javne tužioce. Mnogi političari, novinari i javne ličnosti su pobegle iz Kijeva, iako imaju dobar odnos sa ovima što su sad na vlasti.

Kakvo je stanje u Ukrajini?
- Ljudi su zabrinuti, bune se, neće u rat. Na zapadu Ukrajine vlada antiruska histerija. Na istoku, gde je ogroman broj Rusa i proruski orijentisanih Ukrajinaca, stanje je sve nategnutije. Tamo su postavljeni prozapadni gubernatori i vojne snage sa zadatkom da neutrališu pojedince koji pokreću nezadovoljan narod. Ako iz Kijeva nastave da pritiskaju istok Ukrajine, može se očekivati da i oni, poput Krima, organizuju referendum za otcepljenje i zatraže zaštitu od Rusije.Kijev preti Krimu ukidanjem struje i vode?

- U Krimu su se organizovali, a i ruska država je ovakvu situaciju predvidela. Za samo dva dana u Krim su prebačeni energo-resursi iz Sočija. Ubrzano se radi na alternativnom sistemu za snabdevanje strujom, gasom i vodom.

http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/392160/Prebegli-smo-iz-Ukrajine-u-Rusiju#

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий