Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Ukrajinci po nagovoru Albanaca prete Stanojeviću smrću

Draganu Stanojeviću predsedniku Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koji živi u Kijevu, a ujedno je i predsednik međunarodne organizacije Evroazijske srpske dijaspore, od preksinoć se preko interneta upućuju pretnje smrću.Poziv na linč Dragan Stanojevića objavljen na ukrajinskom sajtuNa sajtu falangeoriental.blogspot.com, objavljena je Stanojevićeva fotografija, a predstavljen je kao terorista i optužen da njegova "špijunska mreža predstavlja veliku opasnost tek oslobođenoj Ukrajini".

"Prema informacijama koje su nam dostavili naša braća Albanci, Dragan Stanojević je šef srpske, poruske terorističke organizacije u Ukrajini, poklonik Putina i Evroazijac! On ima veliko iskustvo u specijalnim službama Jugoslavije, KGB-u, njegova špijunska mreža predstavlja veliku opasnost tek oslobođenoj Ukrajini!! On sada poziva srpske studente u Krimu da idu na mitinge podrške Janukoviču. Posle toga bi sledili teroristički akti protiv naroda Ukrajine!! Albanski prijatelji savetuju da nađemo Stanojevića i bez razmišljanja uništimo Evroazijskog teroristu!!! Slava Ukrajini! Slava Albaniji! Slava Kosovu!!! Smrt neprijateljima!", navodi se u svojevrsnoj poternici objavljenoj na pomenutom sajtu.

"Ovo samo bolestan um može da smisli i ovo nije jedina pretnja. I ranije sam dobijao razne preteće poruke, a na adresu ambasade Srbije stizala su anonimna pisma protiv mene. Ali, ovo je prvi put da mi se preti smrću. Pošto je uz tekst objavljena i adresa mog Fejsbuk profila, slične preteće poruke dalje dobijam preko Fejsbuka. Nažalost, to govori o današnjoj Ukrajini i šta se sve trenutno dešava u ovoj državi. O pretnjama sam obavestio našeg ambasadora u Kijevu, jer imam samo državljanstvo Srbije i očekujem od moje države da zaštiti i mene i moju porodicu", izjavio je za "Vesti" Stanojević.

Timošenkova zahvalna Albancima


Jevgenija Timošenko, ćerka bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko izjavila je da je njena majka patila kao Albanci u srpskim zatvorima, piše prištinski list "Telegrafi". "Moja majka je bila žrtva političke osvete režima bivšeg predsednika Janukoviča", rekla je Jevgenija koja je apelovala na međunarodnu zajednicu da interveniše i preuzme akcije "protiv poslednjeg diktatora u Evropi Janukoviča". Timošenkova je u intervjuu obaveštanoj agenciji "Naša Preševo" zahvalila Albancima koji su podržavali oslobađanje njene majke.

Ambasador Rade Bulatović potvrdio nam je da ga je Dragan Stanojević obavestio o pretnjama i napomenuo da u ovim vanrednim okolnostima diplomatsko osoblje brine kako za Stanojevića, tako i za sve ostale državljane Srbije, ali Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u Ukrajini jer su pod konzularnom zaštitom Ambasade Srbije.

"U sadašnjoj mobilnoj situaciji, Ambasada jedino može da evakuiše Stanojevića, njegovu suprugu i decu, ako oni to zatraže zato što se osećaju nebezbednima", pojasnio je ambasador Bulatović.

Stanojević smatra da mu prete "radikalne militantne ukrajinske grupe kod kojih je jako izražena rusofobija, a sad i srbofobija podstaknuta od albanskih secesionista".

"Mislim da iza pretnji ukrajinskih ultranacista stoji kampanja albanskih ekstremista sa Kosova i možda Albanije, koji sad pokušavaju da za svoje interese iskoriste ovu složenu situaciju u Ukrajini da podmeću neistine, da po svetu šire albanski antisrbizam kad god im se ukaže prilika. Tim pre, što Ukrajina nije priznala samoproklamovanu nezavisnost Prištine, već je svojevremeno izglasala Rezoluciju protiv te secesije", kaže Stanojević.

Pretnje Stanojeviću stigle su samo nekoliko dana pošto je u razgovoru za "Vesti" rekao da "Ukrajina krvari po receptu bivše SFRJ", da iza trenutne situacije u toj zemlji stoje isti oni koji su podržavali raspad Jugoslavije, bombardovali 1999. godine Srbiju i oteli Kosovo i Metohiju.

"Nisam uplašen bez obzira što se pozivi za moju likvidaciju šire internetom. Kao i prethodnih meseci i dana, nastojim da pomognem sunarodnicima u Ukrajini, jer to mi je dužnost ne samo kao predsednika Skupštine dijaspore i Srba u regionu, već i kao čoveka sa stalnim boravkom u Ukrajini. Stupio sam u kontakt i sa predsednikom pokrajine i gradonačelnikom Luganjska na istoku zemlje, jer tamo na Muzičkoj akademiji studira pedesetak naših akademaca. U tom delu države je mirno, a sagovornici su mi obećali da će naše studente u svakom pogledu zaštiti ako se ukaže potreba", kaže Stanojević.

Zaštitu treba da traži Beograd


Ne samo zato što je predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Dragan Stanojević, pre svega kao državljanin Srbije, očekuje da povodom pretnji koje mu se upućuju adekvatno odreaguje Ministarstvo spoljnih poslova iz Beograda.

"Pretpostavljam da je ambasador Bulatović o svemu već obavestio ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i smatram da je sada šef naše diplomatije na potezu da od Ukrajine traži zaštitu državljanina Srbije kojem se u toj zemlji preti likvidacijom", kaže Stanojević.

Vukman Krivokuća, pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu izjavio je za "Vesti" da je ovaj resor Vlade Srbije "veoma zabrinut zbog naših državljana i sunarodnika koji se nalaze u teškoj ukrajinskoj situaciji".

"Preduzećemo sve što je u našoj ingerenciji da se pomogne tim ljudima, pre svega u ovom trenutku Draganu Stanojeviću. Odmah ćemo obavestiti Ministarstvo spoljnih poslova, a oni će u skladu sa zakonom i ovlašćenjima preduzeti konkretne korake u saradnji sa vlastima Ukrajine da zaštite Stanojevića", kaže Krivokuća.
www.vesti-online.com
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий