Председник Међународне Организације "Срба Евроазије"
Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону

Драган Станојевић из Кијева - у Украјини се води геополитички рат

Интервју са Драганом Станојевићем из Кијева


Као што знамо, у Украјини се последњих месеци дешавају озбиљне демонстрације, које су већ однеле неколико људских жртава. Многи говоре о још једној обојеној револуцији којом запад жели да свргне Украјинску власт и да доведе послушну, други говоре да је демонастрације изазвало то што председник Јанукович није потписао договор о асоцијацији са Европском Унијом и због потчињавања Руским империјалним пројектима.


Јасно је да је Украјина веома значајна земља која има геостратешки положај и да се преко ње води борба глобалних светских играча.

О свему томе разговарамо са познатим Српским бизнисменомиз Кијева, политичким активистом који ради на јачању веза између Србије, Русије и Украјине, и Председником Српске дијаспоре, Драганом Станојевићем.

Господине Станојевићу, реците нам шта обичан народ говори - шта се то дешава у Украјини?

Народ ову ситуацију посматра на разне начине, дијаметрално различито као и политичари,у зависности од територијалне принадлежности односно места живљења или порекла.Западни део Украјине и многи у Кијеву подржавају ове демонстрације,подржавају прозападно стремљење опозиције која им обећава све оно што смо ми имали прилике да чујемо 2000. годинеуз велики број русофобских парола, и која у свему виде руку Москве, док људи са истока(руско говорно подручје)не подржавају сва ова дешавања и оштро критикују и деловање опозиције и мешање западних политичара у унутрашње проблеме државе.

Колико има побуњеникаи у којим градовима,и шта су они ружно и срамотно урадили у твом граду,а шта у Кијеву?

Тешко је направити процену колико има људи,јер је једна ствар када се организује класичан митинг а друга ствар је организација заузимања државних институција и спровођење специјалних акција. Заузимање државних установа врше специјалне мобилне групе које имају разрађен план и стратегију. Код њих је организовано све као код војних група са комплетном хијерархијом.То је добро осмишљена стратегија коју користе за преотимање власти како у конкретним институцијама тако и у регионима.Те мобилне групе користе локалне контакте за информације,онда долазе организовано са планом деловања у регионе где воде акције напада на државне администрације и “преузимају” власт. Током тих акција се руши све што је на путу док се не заузме објекат а онда се објављује о преузимању власти “народа”. При том се користе и молотовљеви коктели,разни запаљиви материјали,палице,лопате и остали приручни и грађевински материјали.

У Кијеву чији је центар један од најлепших у Европи,сада је тај центар града у опсади као у ратно време,барикаде по три метра,металне конструкције, џакови са песком,запаљена полицијска возила, залеђени путеви и улази да полиција неби могла да се креће,улице су разрушене,извађена је стара калдрма која је служила као оружје против полицијских снага,околне зграде и продавнице су или разрушене или у страшном стању,фасаде црне,паркови такође уништени, санитарна ситуација страшна,стиче се утисак да је ратно стање и подсећа на сцене из филма “блокада Лењинграда”. Што се тиче демонстраната, и они се деле на неке екстремне и обичне људе који желе да остваре своје право али обично слузе као параван екстремима.

Како се, док су трајале побуне ломио нормални живот у Вашем граду и Кијеву? Шта је прво од нормалног живота урушено,јавни превоз,одлазак код лекара,куповина,пијаце,шта је угрожено,имовина и животии како?

Што се тиче ситуације,рекао бих да сваки град живи по неким својим правилима.У западним регионима и оним где је “преузета” власт,не могу да се доносе одлуке важне за функционисање града или региона,а то је везано за исплате плата, пензија,социјалних примања,буџетских обавеза у целини, што вуче за собом и цео низ других проблема.Опет у Кијеву је ситуација ван центра мирна,све функционише нормално сем централног дела и појединих општина које су заузели демонстранти.Али када блокирате центар града,логично је да се мења систем и начин организовања и функционисања свих градских структура.

Оно што бих посебно истакао јесу огромни економски губици како на нивоу државе тако и града,а посебно сви тржни центри,продавнице, офиси,представништва,који су већ више месеци затворени и људи не могу да функционишу нити да зараде себи за живот,јер им је тамо замрзнута продукција којом тргују и многи су дошли до банкрота. Ово је опасно и због тогашто поједини виде могућност коришћења ове анархије за неке своје личне и опасне циљеве.И једни то представљају као жртве власти и полиције а други то представљају као жртве између демонстраната и увек постоји неко трећи ко тиме манипулише.Много је лажних и режираних киднаповања и напада који се после пуштају преко нама већ познатих медијских центара.

Не могу да се отмем утиску колико се у медијима и од стране опозиционара води једна антируска кампања и покушај да се у ове процесе увуче Русија, у негативном контексту. Долази чак до тога да се говори како су стигле специјалне јединице из Русије,како су преобучени у Украјинске унифроме и како ће они сада да “чисте” демонстранте, како користе специјална средства па се иде чак до тогада се тражи Руски траг код жртава!!

Притом ту су у посети демонстрантима и опозиционарима све време највиши европски и амерички званичници који наступају на митинзима дајући подршку тим процесима,амбасадори дају инструкциједиректно се мешајући у унутрашње свтари једне суверене државе и све ме то тако подсећа на оно што смо ми у Србији прошли да бих могао да режирам следеће кораке.

Са друге стране,никада ни један руски званичник није учествовао у овим процесима у Украјини па чак, по мени, нису ни довољно активни.Интересантно би било видети реакцију светских медија и политичаракада би неки високи руски званичник дошао у Америку да подржи демонстранте на Вол Стриту. Или у Лондон,Брисел или у главни град неке другеевропске државе.

Какве последице је побуна имала и има и данас на Вас, на Вашу породицу, какве непријатности доживаљавате?

Последице личног карактера нисмо имали ако изузмемо неке моралне аспекте и психичко оптерећење због ових дешавања.Наравно,деца иду у школу и морамо да се организујемо на другачији начин,деца морају да се одвозе и довозејер у овој смутњи никада нисмо сигурни шта се може догодити наредног дана.

Овде је добро што у свим школама постоји обезбеђење па нам и то даје одређену сигурност.Наравно за нас странце је увек опасна поларизација у друштву и увек се очекује наш став који би одговарао једној или другој страни. Пошто је моја супруга руски држављанин али пореклом из источног дела Украјине а ја опет Србин са јасним ставовима и искуством које смо доживели у Србији,не делимо ставове како то овде медији форсирају и демонстранти показују, јер обоје имамо разлог за то.Моја супруга не жели да прихвати наметање једне позиције која се демонстрира у Кијеву другој страни и виђења које преовладава у источном делу државе и каже да мајдан није сва Украјина, нити жели да прихвати да запад жели добро Украјинцима а Русија лоше,како се то овде намеће.

Какве су последице по Ваш посао и по приватни бизнис у Украјини уопште? Каква штета у бизнису настаје?

Што се тиче мог посла и бизниса,на жалост морам рећи да сам постао реална “колатерална” штета и то са два аспекта.Први је тај који већина овде сада трпи а то је велики економски пад,смањење свих пословних активности,административни проблеми,недостатак финасијских могућности и стабилности. Све је то довело до заустављања скоро свих пословних активности којима се бави моја компанија па и увоза из Србије роба које сам до ове кризе увозио.Други аспект, о чему у нормалним околностима не бих ни писао,је један пример који може бити од користи многима и говори о процесима у овој државикоји не иду у прилог ове власти и на неки нацин оправдавају незадовољство народа.

Свима је познато да је овде корупција великаали оно што је катастрофално је то да се у полицијском и судском систему и њиховој спрези налазе највећи криминални и мафијашки облици организованог криминала.Поједини високи полицијски функционерикористе своје положаје за вршење притисака и фалсификовање кривичних поступака са циљем личног богаћења а онда корумпирани судски системсудије, користе своју моћ и знање,не у циљу заштите правде, већ криминалног система или поступака за које су лично заинтересовани.

Тако је ваш покорни саговорник,без обзира на сво лично искуство,статус и ауторитет у овој држави,постао жртва једног таквог процеса.Наиме, ја сам пре неколико годинакупио плац у Дњепропетровскуна којем сам касније изградио елитни објекат вредности око 1,5млн.долара. После три годинепродавац је решио да поврати продати плац а онда, у спрези са полицијским руководством Дњепропетровска,покренуо фалсификовани и измишљени поступак против менеда би на такав начин створили притисак којим би ме натерали да одустанем од борбе за објекат.

Пошто су ти криминални органи у спрези,паралелно су са судијамадоговорили да започну процес поништавања мог уговора за куповину плаца (који се већ 3 годиневодина мене),са неким измишљеним разлогом, како је продавац објаснио -његовим тешким материјалним стањем у време продаје плаца. Наравно,судије првог нивоакоје су у договору са апелационим судијама,измислили су начин формулисања процеса,доносе одлуку о анулирању постојећег уговора на мој плац.Оно што је битно и стратешки осмишљеноје то да је на том плацу већ изграђен објекат који ја фактички губим после анулирања права на земљу,јер мој објекат стоји на туђој земљи! И на такав начин криминални клан у властиотима мој објекат у вредности од 1,5 милиона долара и никакви моји законски покушаји и доказивање не дају резултат.Судије су искористиле моменат политичке кризе у држави и брже боље донеле одлуку којом су ми отели земљу и објекат јер су знали да сада није ником до контроле поступка,већ по старом - узми док можеш и шта можеш.И ова ситуација у пуној мери потврђује гесло опозиције “бандити у власти”!

Око мог питањаје било реаговања посланика па чак и министара, али у регионима постоји толика спрега криминала и власти да чак ни они нису били у стању да прекину ту спрегу. Једино што сам успео то је - да након директне провере деловања полиције, која је спроведена захваљујућипосланику и сину председника Виктора Јануковича,спречимо даље криминално деловање полицијских службеника и против њих је покренут поступак. На жалост, ово говори о незрелости државног система,о невероватним корупцијским и криминалним везама представника највише власти где судије покривају један другог и обичан човек тешко може да очекује објективну заштиту. Ја сам рекао представницима Владе и медијимада овај систем једе сам себе и да не треба да их чуди мајданјер постоји велики број незадовољних људи.Док овај криминал у полицијској и судској власти не раскинете,држава не може да има перспективу и ви као власт не можете имати подршку народа.

Има ли разбојничких и лоповских банди које пљачкају у време нереда?

Наравно да се у овој ситуацији активирао сав криминал,пљачкају се станови,складишта,аутомобили и други објекти. Активирале су се разне бандитске групе а део њих учествује у демонстрацијама како са једне тако и са друге стране и уједно решавају “своје” послове.

Како се обични људи опредељују - за власт, за опозицију,за побуњенике,за странце — Русију или САД? Какве то свађе изазива међу људима?

Оно ш7460_739091612785011_2005967185_nто је жалосно, то је што народ, као и код нас, плаћа све рачуне и користи се за политичке манипулације једне или друге стране.Ја се слажем да народ треба и мора да се бори за своје интересе.Међутим,Украјина има реално важан геостратешки положај и око ње се ломе глобални интереси најутицајнијих држава у свету.Имајући у виду и политичко - географску поделу унутар државе,логично је да су једни за запад а други за Русију. Постоје и они који су за неку неутралност,али мислим да је то више тактика позиције,јер данас не постоје неутрални или независни.У држави постоји јасна граница и дељење према којем је западни део државе за запад а источни део је за Русију.И једни и други су дијаметрално различити по скоро свим питањима и по виђењу устројства државе.

Колико су наши Срби безбедни у Украјини,да ли је неко од њих имао лошија искуства или можда страдао?

Наши људи су овде безбедни колико и сви други,међутим ако дођете у центар Кијева и почнете да говорите на руском, могу евентуално наступити нежељене последице. На пример,сећам се када је руски новинар са канала РТР био нападнут у центру града и била му је разбијена камера!

Колико стање у Украјини личи на ситуацију у Србији 1999. године пред рушење нашег система и претварање наше земље у колонију Запада?

М858971_735361899824649_88931524_oислим да не само да личи,него су и процеси и технологије исте.Исти су и организатори и стратези,па чак и поједини извршиоци. Постоји чак и иста еуфорија, од смене власти,од подршке запада,обећања која дају западни политичари,онда најаве санкција политичарима, ускоро ће се појавити и Хаг, а онда се дешава DE JA VU - “све је већ виђено”. Ако почнете да делите искуство Србије и да говорите о томе како смо ми све то проживели,једни (западни) ће вас протерати или рећи да ми нисмо Србија, да овде запад помаже народу да свргне антинародни режим и да ће после тогабити скроз други живот,а Русија жели распад Украјине и доминацију!Други (источни) ће рећи да је Србија пример на којем се треба учити и да нам не може запад бити ближи од братске Русије и говоре о свесности и опасности да запад од Украјине створи колонију.

Какви се страни миротворци појављују у Украјини и шта нуде опозицији,  шта народу?

У Кијеву се сјатила сва европска и америчка дипломатија, политичка елита,највиши државници, и сви народу обећавају боље сутра уз демократске принципе по моделу запада.А они су ту да спасу народ од недемократског режима и амбиције Русије да ствара нову империју. Покушавају да објасне како су Руси, тим кредитом који су дали, желели да купе Украјину али не говоре да прелазак на Европске стандарде Украјину кошта 160 милијарди евра и да Европа ништа не даје већ само захтева.

Какав излаз из кризе видите,шта конкретно као излаз има Ваша породица и Вида живите нормално и боље?

1455202_10202791132767835_294684102_nНа жалост, излаз из ове ситуације зависи од много фактора а највише од западног. Могу рећи да разлике које постоје у држави и утицај спољних фактора могу у најгорем случају довести до распада државе,а источни региони и Крим већ говоре да неће прихватити увођење новог “система вредности” по западном моделу. Друга варијанта,којој је склона и већина експерата, јесте федерализација државе јер би у том случају сваки регион могао да заштити своје регионалне посебности. Ја лично сматрам да неће доћи до распада државејер се овде води борба око финансијских интереса украјинских олигарха и кланова,а они нису заинтересовани да “извлаче” паре из скраћеног дела државе. Са друге стране, запад исто не би добио ништа,јер се сва индустрија и капитал налази у источном делу државе. Мени је јасно да је интерес запада - утицај на владу Украјине и Крим, због избацивања црноморске флоте и других геостратешких пројеката.

Дакле запад остварује свој циљали, за разлику од Србије коју су желели да раскомадају, Украјина им у таквом стању није потребна. Њима треба контролисана власт која би реализовала њихове интересе, који су у највећој мери усмерени против интереса Русије па отуда и оволике русофобске кампање на свим нивоима.

Чак и договор са Путином који је Јанукович направио, и тај пакет се процењује на око 50 милијарди долара,овде покушавају да представе крајње негативно не схватајући да је то био спас од дефолта и да тај договор даје велике перспективе Украјинској економији.Постоје прецизни прорачуни а и лично сам разговарао са замеником министра економије г.Мунтјаном,да је за Украјину учешће у царинској или Евроазијској унији неупоредиво исплативије од Европске Уније и да се мери десетинама милијарди долара.

Што се тиче мојих планова,мислим да ће овде на дуже време бити економска и политичка нестабилност. Ја сам већ поднео озбиљне материјалне губитке и већ размишљам да је можда време за подлвлачења црте у Украјини и промену климе. Моја породица, а посебно деца, би највише волела да смо у Србији и то је зеља која је увек присутна и већ више пута смо планирали повратак али никако да нам се нада споји са реалношћу у Србији.Тако да, до неког приближавања наших очекивања и реалности у Србији,можда потражимо себе у Русији.

Драган Станојевићје познати бизнисмен и политички активиста на простору Евроазије,  Председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, Председник Српске дијаспоре Евроазије

Разговор водио М. Л.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 коммент.:

Отправить комментарий